Hoe verduurzaam ik mijn verwarming
Hoe werkt een lucht-water warmtepomp
Een lucht-water warmtepomp gebruikt de warmte uit de buitenlucht om een ruimte te verwarmen. Deze warmte wordt vervolgens omgezet in een hogere temperatuur. Dit is mogelijk door een koudemiddel. De warmte wordt vervolgens gebruikt om uw woning te verwarmen via uw radiatoren (convectoren) en/of vloerverwarming.
Een hybride of full-electric lucht-water warmtepomp?
Een full-electric warmtepomp verwarmt niet alleen uw woning, maar zorgt ook voor het warme water in uw keuken en badkamer. Er wordt altijd een extra boilervat geïnstalleerd. Hier wordt het warme water in opgeslagen. De gasgestookte cv-ketel kan de deur uit. Een goede geïsoleerde woning is geadviseerd.
Een hybride warmtepomp werkt samen met uw gasgestookte cv-ketel. Het is eigenlijk een te kleine warmtepomp die geen piek kan leveren. Op koude dagen springt de cv-ketel bij om uw woning te verwarmen. Ook zorgt de cv-ketel voor warm water in uw badkamer en keuken. Uw gasverbruik zal dalen bij gebruik van een Hybride warmtepomp.
Verschillen tussen verwarmen met een lucht-water warmtepomp of gasgestookte cv-ketel
Een warmtepomp werkt zo zuinig mogelijk als deze geen pieken hoeft te leveren en constant op dezelfde temperatuur is ingesteld. Deze werkt met een lagetemperatuurverwarming. Dit wil zeggen dat het leidingwater wat door de radiatoren en/of convectoren stroomt lager is dan u gewend bent. De temperatuur wordt ingesteld op maximaal 45 à 55 graden en het liefst nog lager!
Heeft u vloerverwarming geïnstalleerd? Dan zal er niet veel veranderen. Vloerverwarming werkt ook met een lagetemperatuurverwarming.
Een cv-ketel stookt de temperatuur van het leidingwater op tot 60 à 80 graden. Vaak wordt de cv-ketel 's nachts en overdag (tijdens werktijden) wat lager gezet. In de ochtend en avond wordt de temperatuur hoger gezet om het huis snel te verwarmen. Door deze handeling vinden er warmte pieken plaats waardoor de radiatoren (loeiend) heet worden. Heeft u radiatoren en laat u een warmtepomp installeren? Dan voelen deze de dag en nacht lauw aan bij warmtevraag.
Geluid lucht-water warmtepomp
De buitenunit haalt de warmte uit de buitenlucht. In deze unit zit een draaiende ventilator die voor een grote luchtverplaatsing zorgt. Deze is meestal erg stil. Verder heeft een buitenunit een compressor. Deze maakt een zoemend geluid. Ter vergelijking: Uw koelkast heeft ook een hele kleine compressor. Hoe harder de warmtepomp moet werken, hoe meer je de compressor zou kunnen horen.
Een hybride warmtepomp draait tot een bepaalde vooraf ingestelde buitentemperatuur (Wij bepalen dit samen met u). Is de temperatuur buiten te laag om er genoeg energie uit te halen, dan springt de cv-ketel bij en draait de warmtepomp minder hard. In sommige gevallen schakelt deze zelfs uit.
Een volledig elektrische warmtepomp draait in principe dag en nacht. Bij lagere temperaturen draait hij dan ook voluit. Een volledig elektrische warmtepomp is wel stiller dan een Hybride maar toch zou je hem zacht kunnen horen.
Een buitenunit mag maximaal 40 decibel geluid produceren gemeten op de erfgrens. Ter vergelijking: Dat is ongeveer zo hard als het normale geluid in de huiskamer of als een stille vaatwasser in een open keuken.
Als er overlast ervaren wordt van geluid. Dan is dat meestal door de bewoner zelf en ligt het aan de trilling. Niet aan het geluid van de luchtstroming. In de nacht is het doodstil en als er dan heel zacht iets trilt aan de muur dan kan dat storend zijn. Wij houden hier rekening mee in de vorm van kiezen van de juiste opstellingsplaats, en het gebruiken van de beste dempers die er zijn.
Besparen met een lucht-water warmtepomp
Hoeveel u gaat besparen met een warmtepomp hangt van meerdere factoren af.
· Is uw woning voldoende geïsoleerd?
- Heeft u HR++-glas?
- Heeft u vloerisolatie?
- Heeft u spouwisolatie?
- Heeft u dakisolatie?
- Zijn er gaten en/of kieren aanwezig in huis?
Probeer zoveel mogelijk gaten en kieren te dichten in huis. Tocht is niet bevorderlijk voor de warmte.
· Zijn er nog veranderingen nodig aan uw verwarming?
- Heeft u de juiste radiatoren, convectoren en/of vloerverwarming?
- Zijn er extra radiatoren en/of convectoren nodig in huis?
· Is de luchtstroming rondom de radiatoren en/of convectoren in orde?
Voor een optimale temperatuur in huis mogen de radiatoren en/of convectoren niet geblokkeerd zijn door middel van voorwerpen. Liever geen gordijnen of meubels ervoor plaatsen. Indien dit niet anders kan wordt een afstand van minimaal 10 cm geadviseerd. Niet minder, want dit blokkeert de luchtstroom.
· Uw stookgedrag!
Kan de warmtepomp constant draaien met zo min mogelijk pieken?
Probeer de gewenning los te laten dat u met de thermostaat de verwarming hoger en lager zet. Hoe minder pieken hoe beter! Wij stellen het systeem het liefst zo in dat het de balans van de buitentemperatuur gaat volgen, zodat u nooit meer aan de thermostaat hoeft te draaien en dat het altijd comfortabel is in huis. Moeten alle ruimtes in huis afzonderlijk van elkaar warmte kunnen krijgen of is de ruimte waar uw thermostaat hangt leidend?
Adviesgesprek inplannen
Zoals u zojuist heeft gelezen hangt uw persoonlijke besparing af van vele factoren. In de ontwerpfase/offertefase zullen we u goed adviseren ten opzichte van bovenstaande punten. Wij stellen een dusdanig systeem samen waarmee u succesverzekerd bent. De specialiteit ligt bij ons. Met het bovenstaande willen wij u alvast kennis laten maken met de denkwijze achter het verwarmen met een warmtepomp. Zo komen we het gemakkelijkst tot een succesvol systeem met bijbehorende verwachtingen.
Warmtepomp onderhoud
Wij kunnen tijdens het jaarlijkse onderhoud van uw warmtepomp onder andere, het energieverbruik ten overstaan van de opgewekte energie bekijken. Zo kunnen uw rendement berekenen. Dit houden wij allemaal bij in onze administratie. Het uitgelezen rendement leggen we jaar na jaar naast elkaar. Zo kunnen we monitoren of het systeem stabiel blijft, en kunnen we vragen gaan stellen als we afwijkingen zien.